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enters into a contract regarding the reimbursement with the agricultural producer before the
agricultural producer makes their purchase and the reimbursement is thereafter issued.

According to you, no eligible applicant has ever been denied reimbursement funding. You
state that the District is not placed in the position of prioritizing applications in a competitive
environment.

In response to questions from Commission staff, you state that the Governing Board of the
District has the authority to change the maximum reimbursement amount and has done so in the
past. For example, in April 2019, the District added alternative water supply projects and added
variable frequency drives as purchases eligible for cost-share, both reimbursed at seventy-five
percent of the cost. In January 2020, the District began allowing cost-share reimbursement for a
fourth, fifth, and sixth year of service agreements, reimbursed at a rate of fifty percent of the cost.

You request this opinion on behalf of two members of the Governing Board of the District.
One member is not an agricultural producer, but owns property within the District that the member
leases to agricultural producers who may attempt to avail themselves of the grant program during
the member's tenure on the Governing Board. The other member has, in the past, and may, in the
future, be an officer and/or director in the member's family's agricultural company, which may
seek to avail itself of the grant program. You ask whether these two members would have a
prohibited conflict of interest if their respective tenants or company received a grant from the
District.

Analysis under Section 112.313(7)(a), Florida Statutes, is appropriate. It states:

No public officer or employee of an agency shall have or hold any employment or
contractual relationship with any business entity or any agency which is subject to
the regulation of, or is doing business with, an agency of which he or she is an
officer or employee . . . ; nor shall an officer or employee of an agency have or hold
any employment or contractual relationship that will create a continuing or
frequently recurring conflict between his or her private interests and the
performance of his or her public duties or that would impede the full and faithful
discharge of his or her public duties.

The first clause of this statute would prohibit a public officer from having any contractual
relationship with a business entity that is regulated by or does business with his or her agency.
The second clause of this statute would prohibit a public officer from having a contractual
relationship that would create a continuing or frequently recurring conflict of interest or would
create an impediment to the full and faithful discharge of his or her public duties.

As a predicate to answering your question, we take this opportunity to reaffirm our
longstanding interpretation of Section 112.313(7)(a) that an entity is "doing business" with an
agency when it has entered into a contract or other legal arrangement under which one party would
have a cause of action against the other if a breach or default were to occur. See, e.g., CEO 12-7
(citing CEO 88-65).

We found a conflict of interest and declined to apply any exemption in CEO 12-7. In that
opinion, a city's CRA offered a fagcade grant that provided up to $10,000 to allow applicants to
improve the exteriors of buildings. We opined that a CRA board member would have a conflict

share agreement will require the expenditure of more than $30,000 of District funds, then it must
be approved by the Governing Board.
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